Mobile menu trigger

Pas gecertificeerd: Hennepthee van Dutch Harvest

Esther Molenwijk van Dutch Harvest heeft een missie: bekendheid geven aan de veelzijdigheid van de hennepplant. Om haar verhaal te ondersteunen ontwikkelde ze thee van hennepblaadjes die anders weggegooid zouden worden. Onlangs liet Molenwijk haar producten biologisch certificeren. Waarom koos ze voor biologisch en wat moest ze hier voor doen?

Veelzijdig onkruid
Als duurzaamheidsadviseur ontdekte Esther Molenwijk de veelzijdigheid van hennep. “De vezels worden gebruikt in de bouw, de zaadjes zijn proteïne rijke vleesvervangers en in de bladeren zit het gezonde stofje CBD, wat een ontspannende en rustgevende werking heeft”, vertelt de enthousiaste ondernemer aan de telefoon. Hennep is een makkelijk te telen gewas. Het groeit als onkruid en wordt al duizenden jaren door de mens gebruikt. “Het heeft een enorme potentie. En toch wordt hennep maar weinig gebruikt in Nederland”, aldus Molenwijk. Van de 2000 hectare die er in ons land verbouwd wordt, wordt de oogst voornamelijk geëxporteerd. “Ik wil mensen vertellen wat je allemaal kunt doen met hennep”.

Thee van restproduct
Molenwijk benaderde Albert Dun, één van de twee grote hennepboeren in Nederland. Samen met hem bedacht ze een manier om het restproduct van de hennepteelt, de blaadjes en de bloemen van de planten, te oogsten om er thee van te maken. “Ik ben daarna een crowdfundingactie gestart. Van het ingezamelde geld konden we oogsten, drogen en de pakjes bedrukken”. Samen met een theesommelier stelde Molenwijk verschillende melanges samen. “Het is hennep in de meest pure vorm: het is alleen gedroogd, verder is er niets mee gebeurd. De smaak ervan is vergelijkbaar met groene thee, maar dan een mildere variant”. En nee, deze thee heeft geen psychoactieve werking. Stoned word je er niet van.

Certificering
Aan de hennepteelt komen geen kunstmest of pesticiden te pas en de overige kruiden koopt Dutch Harvest biologisch in. Er worden geen aroma`s of andere toevoegingen gebruikt. De werkwijze voor biologisch lag er dus al, maar het certificaat nog niet. “Met name vanuit (biologische) winkels kreeg ik de vraag om biologische certificering van de thee. Voor de kleine producent kan dit frustrerend zijn: zonder certificaat kom je de biowinkel dus niet in”, aldus Molenwijk. Dutch Harvest en teler Albert Dun besloten daarom een biologisch certificaat aan te vragen, zowel voor de teelt als voor de theemelanges.

Op papier
“Tegen het certificeringsproces zag ik wel een beetje op”, vertelt de ondernemer, “maar het viel me uiteindelijk alles mee”. Welke grondstoffen er in de melanges gingen werd al bijgehouden, maar voor de certificering heeft Molenwijk haar systeem nog een stapje verder ontwikkeld. “Mijn bedrijf zat voornamelijk in mijn hoofd, de certificering was een mooi moment om alles op papier te gaan zetten”. Lachend: “ik dien nu bij mezelf papieren in”. Dan serieus: “als ik verder groei gaat dit me helpen”. Naast het biologische keurmerk, besloot Dutch Harvest om meteen ook voor het Eko-keurmerk te gaan. “Zo kan ik laten zien dat ik graag iets extra`s doe op het gebied van duurzaamheid. En omdat we toch nieuwe pakjes moesten laten bedrukken met het Bio-keurmerk, was het wel zo handig om het Eko-keurmerk in dezelfde ronde toe te kunnen voegen”.

Elke maand publiceren wij de nieuw gecertificeerde bedrijven op onze website. Enkele van deze bedrijven stellen we voor via een interview.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle