Mobile menu trigger

November 2018: Zeeland Trade B.V. uit Vogelwaarde gedecertificeerd

In november 2018 heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van Zeeland Trade B.V. uit Vogelwaarde (Zeeland) ingetrokken. Het witlofbedrijf kan onvoldoende aantonen dat de als biologisch verkochte witlof inderdaad biologisch is. De interne traceerbaarheid van de productstromen is onvoldoende. De verkochte hoeveelheid biologische witlof is groter dan te verklaren vanuit de productiecapaciteit.

Achtergronden bij de decertificatie
In mei 2018 is Skal een langlopend administratief onderzoek gestart bij Zeeland Trade B.V. waarbij Skal de financiële administratie en de witlof-productiestaten heeft geanalyseerd. De conclusie uit dit onderzoek is dat de witlofproductie hoger is dan op basis van de productiecapaciteit verwacht kan worden. Deze constatering gecombineerd met financiële transacties die vragen oproepen en een onverklaarbare partij witlof aangetroffen tijdens een onaangekondigde inspectie, leidt tot het ernstige vermoeden dat het bedrijf gangbare witlof heeft vermengd met de eigen biologische witlofopbrengst.

Over het decertificeren van bedrijven
De biologische sector kenmerkt zich door een goede naleving van de regels. Maar: als een bio-ondernemer de regels bij herhaling overtreedt, kan een decertificatie volgen. Bio-ondernemers moeten elke afwijking zo snel mogelijk aantoonbaar corrigeren, binnen de door ons gestelde periode. Het intrekken van de certificatie doen we alleen bij kritieke afwijkingen. Vanaf 2017 publiceren wij de bedrijfsnaam en vestigingsplaats van bedrijven die we moeten decertificeren. Dit doen wij op het moment dat de decertificatie onherroepelijk is geworden. De afnemers van gedecertificeerde bedrijven worden op het moment van decertificatie al geïnformeerd.

Over Skal Biocontrole
De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle