Mobile menu trigger

November 2017: Importbedrijf Rheinfrucht B.V. uit Amsterdam gedecertificeerd

In november 2017 heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van Rheinfrucht B.V. uit Amsterdam ingetrokken. Het bedrijf voldeed niet aan haar verplichting om incidenten over de biologische status te melden. Ook bleek het bedrijf geen bedrijfsactiviteiten te hebben op het opgegeven adres.

Achtergronden bij deze decertificatie
Rheinfrucht B.V. heeft incidenten rondom de biologische status van haar producten niet aan Skal gemeld. Skal is op de hoogte gebracht van residuvondsten door de controle-instanties van de afnemers van Rheinfrucht B.V.
In de biologische verordening staat dat biologische bedrijven bij twijfel aan de biologische status van een product, dit onmiddellijk moeten melden aan Skal, zodat een onderzoek gestart kan worden. Rheinfrucht B.V. heeft, na de eerste constatering door Skal, geen of onvoldoende maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Verder bleek dat het bedrijf geen bedrijfsactiviteiten heeft op het opgegeven adres.

Over decertificaties
De biologische sector kenmerkt zich door een goede naleving van de regels. Maar: als een bio-ondernemer de regels bij herhaling overtreedt, kan een decertificatie volgen. Bio-ondernemers moeten elke afwijking zo snel mogelijk aantoonbaar corrigeren, binnen de door ons gestelde periode. Het intrekken van certificatie doet Skal alleen bij kritieke afwijkingen.
Vanaf 2017 publiceren wij de bedrijfsnaam en vestigingsplaats van bedrijven die we hebben moeten decertificeren. Publicatie vindt pas plaats nadat het besluit onherroepelijk is geworden. Afnemers worden direct na decertificatie al geïnformeerd.

Over Skal Biocontrole en haar sanctiebeleid
De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle