Mobile menu trigger

Nieuw gecertificeerd: Maatschap Goes schakelt om: “investeren in de toekomst”

Jacqueline Goes vormt samen met haar man Kees en zoon Tom de Maatschap Goes, een akkerbouwbedrijf in Dronten. Vorig jaar begonnen ze met het omschakelen van de bijna 100 hectare landbouwgrond naar biologisch. Onlangs ontving de maatschap een certificaat ‘In omschakeling naar biologisch’. Hoe verloopt het traject tot nu toe?

“Omschakelen is in ons geval vooral even twee jaar pas op de plaats maken” vertelt Jacqueline Goes aan de telefoon. Ze ziet het als een investering in de toekomst, net als het diepploegen van het land, het verleggen van het kavelpad en het aanleggen van drainage. Vóór de omschakeling werden er aardappels, uien, wortels, suikerbiet en graan geteeld op de grond, nu staat er niets anders dan grasklaver. “Vanaf volgend jaar, als de omschakeling een feit is, kunnen we gaan genieten van de diverse teelten en oogsten”, aldus Goes.

Samenwerking
“We willen onze kinderen, nu 26 en 27 jaar, de mogelijkheid geven het bedrijf voort te zetten. Zij zien, net als wij, toekomst in biologisch en daarom hebben we samen besloten om te schakelen”. De familie Goes werkt de komende 4 jaar samen met een biologische akkerbouwer uit Zeewolde “We zijn echt nog aan het leren, het is prettig om hierin samen te kunnen werken. Door het type bodem kunnen we vroeg in het voorjaar aan de slag. Diegene met wie we samenwerken kan hierdoor zijn medewerkers efficiënt inzetten”.

Humusrijke zandgrond
In februari 2017 meldde de maatschap alle 100 hectare land in één keer aan bij Skal. Vlak erna vond een grote diepploegoperatie plaats. Uit onderzoek was gebleken dat zich onder de jonge zeeklei een humusrijke laag bevindt. De akkerbouwers besloten deze laag, die zich op 60 centimeter diepte bevond, stukje bij beetje omhoog te halen middels diepploegen. “We hadden geluk met een droge periode vorig jaar in juni, daardoor konden we in één keer doorpakken en alle grond in een maand tijd laten diepploegen. Daarna zaaiden we een biologisch mengsel van graszaad en klaver in. Dit hebben we bemest met biologische kippenmest. De eerste snede dit jaar kon onlangs verkocht worden als ‘In omschakeling op de biologische landbouw’ aan een fouragehandelaar.

Toelatingscontrole
De informatie over omschakelen was goed te vinden, aldus Goes. “Skal is goed benaderbaar en de vragen die we hadden werden naar tevredenheid beantwoord”. Ook de toelatingscontrole verliep prima. “We zijn eerst naar het land gegaan, daarna is het erf bekeken. Thuis op de laptop werd alle administratie doorgenomen. De inspecteur nam er echt de tijd voor en legde veel uit. Het is een serieuze en strenge controle. Dat moet ook, om aan de consument en de markt aan te geven dat biologisch helemaal geborgd is”.

Elke maand publiceren wij de nieuw gecertificeerde bedrijven op onze website. Enkele van deze bedrijven stellen we voor via een kort interview.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle