Mobile menu trigger

Nieuw: biologische certificering van Nederlandse micro-algen en zeewier mogelijk

Vanaf mei 2017 is het voor Nederlandse algen- en zeewierkwekers mogelijk om zich door Skal te laten certificeren. Na een omschakelperiode van een half jaar mogen zij hun algen en zeewier als biologisch verkopen.

Biologische micro-algen
In het verleden mochten biologische micro-algen alleen gebruikt worden als ingrediënt voor biologisch veevoer (feed), tegenwoordig mag het ook gebruikt worden in biologische levensmiddelen (food). Microalgen bestaan voor ongeveer 40% uit eiwitten en zijn dan ook geschikt om eiwitten mee te produceren. Microalgen worden gebruikt in bijvoorbeeld spirulina- en chlorellapoeders en in voedingssupplementen. Voor feed kunnen microalgen in vloeibare of poedervorm door het diervoeder gemengd worden, maar ook als granulaten.

Biologisch zeewier
Voor biologisch zeewier zijn verschillende eisen opgenomen in de biologische wetgeving. Deze eisen dragen bij aan de instandhouding van de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen en de duurzame instandhouding van de gezondheid van het watermilieu. Het bedrijf moet daarom een duurzaambeheerplan hebben met gedetailleerde gegevens over de milieu-impact van het bedrijf.
Er zijn verschillende eisen voor teelt en voor wildoogst van zeewier.

Omschakelen naar biologisch
Heeft u de informatie gelezen en wilt u uw bedrijf biologisch laten certificeren? Dan kunt u zich aanmelden en maken we een afspraak voor een toelatingsonderzoek. Tijdens het toelatingsonderzoek moet u aantonen aan de biologische voorwaarden te kunnen voldoen. Uw bedrijfsplan moet dan al klaar zijn om aan de inspecteur te tonen.

Over Skal Biocontrole
In Nederland is Skal door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de hele biologische sector. Het is de missie van Skal om op doelmatige wijze toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving en daarmee bij te dragen aan de betrouwbaarheid van de biologische sector.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle