Mobile menu trigger

Net gecertificeerd: De Smaak Van

Jeroen van Vliet produceert streekproducten: “eigenlijk alles wat in een pot kan”. Fruitbeleg bijvoorbeeld, piccalilly, mayonaise en chutneys. In april ontving zijn bedrijf De Smaak Van een biologisch certificaat. Hoe verliep het certificeringsproces en waarom wil de ondernemer biologische producten maken?

“Wij maken pure producten op een zo duurzaam mogelijke manier”, licht Van Vliet toe. Hij en zijn vier medewerkers werken met oude technieken, zoals wecken. Mede daardoor is het gebruik van chemische conserveringsmiddelen niet nodig. De ondernemer werkt het liefst met lokaal geteelde gewassen. “Zo heb je minder foodmiles en werk je dus minder milieubelastend. De kwaliteit van fruit van dichtbij is beter dan van fruit dat je importeert.” Er is een markt voor biologische producten, maar voor Van Vliet is biologisch geen doel op zich. Moet hij kiezen tussen lokaal gekweekt gangbaar fruit en ingevlogen biologisch fruit, dan heeft lokaal zijn voorkeur.

IMG 5015Proces
Het omschakelen had wel wat voeten in de aarde. “Het was een interessant traject. Je gaat kritisch naar je eigen bedrijf kijken en wordt gedwongen om na te denken over zaken waar je eigenlijk nooit bij stil staat. Tot het verlengsnoer en het schoonmaakmiddel aan toe”, aldus de producent. In de koelcel, opslag en vriescel creëerde Van Vliet aparte ruimtes waar alléén biologische producten mogen staan. Zo wordt vermenging of verwisseling met gangbare producten uitgesloten. Wat de certificering vertraging opleverde, was verwarring rondom de implementatie van nieuwe wetgeving rondom pectine. Deze natuurlijke stof wordt gebruikt als verdikkingsmiddel en is niet biologisch verkrijgbaar. Uiteindelijk kon de certificering toch doorgaan.

Doorgelicht
Hoe verliep de ingangscontrole? “De inspecteurs van Skal doen hun werk met passie. Ik kreeg veel vragen en er was interesse in wat we doen en hoe het bedrijf er uitziet”, aldus Van Vliet. De inspectie begon op kantoor met het nakijken van het handboek. Gecontroleerd werd of de producten waarmee de ondernemer werkt traceerbaar zijn, of de leveranciers gecertificeerd zijn en of verwerking en opslag gescheiden van gangbaar plaats vindt. “Je wordt doorgelicht, er wordt gekeken of wat je op papier hebt staan klopt met de realiteit”.

Elke maand publiceren wij de nieuw gecertificeerde bedrijven op onze website. Enkele van deze bedrijven stellen we voor via een kort interview.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle