Mobile menu trigger

Merendeel biologische bedrijven wil Skal houden als enige controle-organisatie voor bio

In april en mei heeft Skal een klantonderzoek laten uitvoeren onder gecertificeerde bedrijven. In totaal hebben 660 biologische bedrijven aan het onderzoek deelgenomen.

De biologische bedrijven zijn net zo tevreden over de inspecties als ten tijde van het vorige onderzoek in 2011. Vooral over de professionaliteit en integriteit van de inspecteurs zijn de gecertificeerden positief. Ook zijn de gecertificeerden tevreden over de bereikbaarheid en professionaliteit van het kantoor. Het digitale klantengebied wordt positief beoordeeld. Verbeterpunten zijn de informatieverstrekking en de klachtafhandeling.

Toekomst van Skal
Skal is een Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBO) en vervult vanuit een private stichting een publieke taak. Gevraagd naar wat de gecertificeerde hieraan zouden willen veranderen, als dat kon, antwoordde 59% van de bedrijven dat Skal de enige controleorganisatie moet blijven. De belangrijkste redenen die bedrijven hiervoor geven is dat ze de huidige opzet duidelijk en overzichtelijk vinden. Concurrentie zou de kwaliteit niet ten goede komen en bovendien is nu alle kennis binnen één instantie aanwezig. Een vijfde (21%) van de bedrijven wil kunnen kiezen uit verschillende private organisaties. Deze bedrijven vinden dat als de klant een keuze heeft dit ten goede komt aan efficiëntie, kosten en kwaliteit van controles. Slechts 5% wil dat Skal fuseert met andere agri-keuringsdiensten.

Aanbevelingen voor de toekomst
Net als in 2011 is het voor de biologisch gecertificeerde bedrijven belangrijk dat Skal zich richt op het tegengaan van fraude door niet-gecertificeerden (49%) en door gecertificeerden (40%). Ook zien bedrijven graag dat Skal goedkoper wordt (33%).
61% van de bedrijven vindt het een goed idee als Skal contact opneemt na de inspectie om te horen hoe de gecertificeerde de inspectie vond gaan.

Lees het hele rapport hier

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle