Mobile menu trigger

Landgoed Puttersdael is nu biologisch gecertificeerd

In het plaatsje Nuth, Zuid-Limburg, ligt Landgoed Puttersdael. Je vindt er een boomgaard, graslanden, houtwallen, meidoornhagen en steile hellingen. Deze zijn begroeid met bijzondere planten, zoals blauwe knoop. Anneke (64) en Jo (82) Omloo zijn de eigenaren van dit landgoed. Onlangs ontvingen ze een biologisch certificaat voor alle beheerseenheden op het landgoed. Wat was de reden om voor een biologische status te gaan en hoe verliep het certificeringsproces?

Landgoed“Wij begonnen met het beheren van een stukje beekdal rondom ons huis. Dat groeide al snel uit tot een stuk grond van vijf hectare. Toen kregen we de landgoedstatus”, vertelt Anneke Omloo enthousiast. Onderdeel van het landgoed is een hoogstamboomgaard met 70 oude Limburgse fruitrassen. “We hebben er pruimen-, perzik-, peren-, kersen-, appel- en notenbomen staan. Sommige bomen zijn bijna honderd jaar oud ”. De begroeiing onder de fruitbomen wordt in toom gehouden door Mergellandschapen en hun lammeren.

Voer voor geiten uit de buurt
De kruidenrijke graslanden op het landgoed worden op natuurlijke wijze beheerd. “We maaien op het juiste moment. En we laten stroken gras staan, steeds op een andere plek. Zo kunnen patrijzen, hazen, fazanten en insecten dekking zoeken”, zegt Omloo gepassioneerd. “Toen een biologische geitenhouder uit de buurt ons om biologisch gras vroeg, gingen we nadenken over het aanvragen van een biologisch certificaat. Eerst dacht ik: dat lukt ons nooit”, aldus de natuurbeheerster.
Ze belde met Skal Biocontrole. Een Skal inspecteur kwam daarna langs om te kijken of biologische certificering mogelijk was. “De inspecteur zei dat het kon, dat was erg leuk. We dachten dat we alleen een certificaat zouden krijgen voor de boomgaard en het grasland. Maar uit het onderzoek bleek dat alle beheerseenheden onder de certificering vallen, ook de houtwallen en meidoornhagen”, aldus Omloo.

Kamer van koophandel
Bracht de certificering veel veranderingen met zich mee? “Nee”, zegt Omloo. “We hoefden zo goed als niets aan te passen aan onze manier van werken. Voorheen mochten we plaatsgewijs ridderzuring spuiten, dat deden we een enkele keer. Nu doen we dat niet meer”. Tijdens het toelatingsonderzoek werd de boekhouding bekeken. “Toen bleek dat er een Kamer van Koophandel nummer nodig was voor een Skal-certificering. Het was nog even moeilijk om dat aan te vragen, maar dat is ook gelukt”.

Elke maand publiceren wij de nieuw gecertificeerde bedrijven op onze website. Enkele van deze bedrijven stellen we voor via een kort interview.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle