Mobile menu trigger

In omschakeling naar biologisch: tuinder Chris Poelen

In het heuvelachtige land bij Groesbeek staat het tuinbouwbedrijf van Chris Poelen. Zijn Groentenhof (www.groentenhofpoelen.nl) is in omschakeling naar biologische teelt. We bellen Chris voor een nadere kennismaking.
“In augustus was de jaarlijkse controle van Skal. We zitten in het tweede jaar van omschakeling en hopen in februari of maart het bio-certificaat te krijgen. Dan kunnen we onze groenten als biologisch verkopen.” Voorheen teelde Chris op 30 hectare grond drie gewassen: pompoenen, courgettes en spitskool. “Straks blijven er een paar hectare over en ga ik alle werkzaamheden zelf doen samen met mijn vrouw en mijn ouders zonder vreemd personeel. Harder werken met onze handen en minder met het hoofd.”
Waarom de keuze voor biologisch? “Ik was al bezig om de afzet meer regionaal op te zetten, rondom Nijmegen en Arnhem. Toen kreeg ik steeds vaker de vraag van klanten of de producten bio waren. Daarom ben ik gaan uitzoeken hoe groot de stap was naar biologisch. In mijn geval viel dat erg mee, ik werk met vaste mest van een biologische geitenhouder in de buurt, voor het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid.”
De nieuwe manier van werken bevalt hem goed. “Eerst kwamen hier grote opleggers om product te laden, nu rijden er volle busjes van het erf. Minder kilo’s, meer rendement.” De groenten vinden hun weg naar allerlei verkoopkanalen: winkels, bezorgdiensten en horeca. Het kost Chris weinig moeite om klanten te interesseren voor zijn producten. “We hebben een paar keer in de krant gestaan en daarna kreeg ik gelijk vragen van restaurants. Als we straks bio zijn zal de vraag alleen maar toenemen, want daar zit groei in.”
De stap naar biologisch betekent dat het teeltplan op de schop gaat. “We gaan meer de breedte in. Straks hebben we een heel scala aan gewassen. In het voorjaar wil ik starten met bladgroenten zoals rode sla, koolrabi, paksoi etc.” Over bemesting is hij ook aan het nadenken, want er zitten weinig biologische veehouders in de buurt. “Ik spreek af en toe bio-tuinders, op beurzen en in de buurt en laatst hoorde ik over maaimeststoffen zoals grasklaver. Dat lijkt me wel mooi om mee te werken, want dan kun je de kringloop rondmaken op je eigen bedrijf.”
Aan het toezicht van Skal is Chris snel gewend. “Ik werk al tien jaar zelfstandig en hield altijd alles al goed bij. Skal zit er kort bovenop en soms is het best veel werk om alles te registreren. Maar dat is ook een goeie zaak, want zo wordt de bio-sector beschermd.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle