Mobile menu trigger

In omschakeling naar biologisch: Melkgeitenhouderij Zuylestein

Levi de Lange is samen met zijn vriendin Lisette, broer Thom en moeder Saskia een biologische melkgeitenhouderij gestart. De stal waar de familie eerder melkkoeien hield is flink verbouwd. In januari betrokken 400 jonge geiten dit nieuwe onderkomen.

Stabiele melkprijs
Familiefoto De Lange kleinPrecies een jaar eerder gingen de percelen in omschakeling: dertig hectare grasland. Waarom koos het familiebedrijf voor biologisch? “De consument wil steeds meer bio, we zien daarom meer toekomst in biologisch dan in gangbaar”, licht Levi de Lange telefonisch toe. “Want hoewel de kostprijs voor biologische geitenmelk hoger is, is op de lange termijn de biologische melkprijs stabieler”, aldus de ondernemer. Wat ook meespeelde in de keuze voor biologisch, was de ruime grondpositie van het familiebedrijf. “We halen daar veel van het ruwvoer voor de geiten vanaf”.

Gevoelig
De stap naar biologisch was eigenlijk niet zo’n grote, want bestrijdingsmiddelen gebruikte de voormalig koeienhouder toch al zelden. De geiten moesten wel wennen. “Vooral aan de biologische brokken, dat konden we merken. Geiten zijn erg gevoelig voor dat soort dingen”. Wat De Lange wel als een uitdaging ziet zijn de regels omtrent medicijn gebruik. “We werken aan het opbouwen van een betere natuurlijke weerstand door hygiënisch te werken, goed op te strooien en de dieren veel buiten te laten zijn”.

Biologische geitenmelk
Hoe verliep het contact met Skal? Daar kan de geitenhouder kort over zijn: “Goed”. De informatie was makkelijk te vinden en de inspectie van de percelen ging prima. “We liepen een rondje langs de percelen en kregen veel uitleg over de regels”. In mei volgt nog een inspectie. Twee maanden later gaan de geiten lammeren, “vanaf dan zijn we officieel biologisch en leveren we biologische geitenmelk”. De melk wordt dan opgehaald door de Organic Goatmilk Corporation, die het vervolgens aan verschillende afnemers doorverkoopt.

Begin op tijd
Een tip van De Lange voor andere geitenhouders die overwegen om te schakelen: “Het is aan te raden om op tijd te beginnen met het omschakelen van je percelen. Zo voorkom je dat je biologisch ruwvoer aan moet kopen”.

Elke maand publiceren wij de nieuw gecertificeerde bedrijven op onze website. Enkele van deze bedrijven stellen we voor via een kort interview.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle