Mobile menu trigger

Directeur Margreet van Brakel kondigt vertrek aan: ‘Ik ben trots op de ontwikkeling van Skal’

Directeur Margreet van Brakel gaat Skal Biocontrole verlaten. In januari 2018 zal zij beginnen aan een nieuwe uitdaging. Een interview met een betrokken directeur die goed heeft nagedacht over haar volgende carrièrestap: ‘De organisatie is in beweging en dat is wat ik mij ten doel had gesteld. Daarom is dit een logisch moment om te vertrekken.’

Margreet van BrakelWat heeft je doen besluiten om Skal te verlaten?
Dat was geen gemakkelijk besluit! Maar na vier jaar heb ik voor mijzelf de conclusie getrokken dat ik meer tot mijn recht kom in een productieomgeving. De directe terugkoppeling op resultaten die je hebt in de productie, het liefst mooi inzichtelijk gemaakt voor en door de medewerkers zelf, daar word ik blij van. Ik blijf actief in de levensmiddelensector, maar in een andere rol.

Welke momenten blijven je bij van je periode als directeur bij Skal?
Mijn drive in mijn werk bij Skal is dat ik de betrouwbaarheid van biologische producten heel belangrijk vind. Als directeur draag ik daar vooral strategisch aan bij. Ik heb mij sterk gemaakt voor het verder ontwikkelen van risicogericht toezicht. We werken nu met een top 100 van risicovolle bedrijven die een apart toezichtsregime krijgen. Terwijl we bij de laag-risicobedrijven, dat zijn bedrijven met een goed trackrecord, minder en kortere inspecties uitvoeren.
De biologische sector is een mooie sector om toezicht op te houden, ondernemers zijn bevlogen en heel ambitieus.

Waarom is dit een goed moment voor jou om deze stap te zetten?
De organisatie die ik nu achterlaat, is een hele andere dan die waar ik vier jaar geleden binnenkwam. Ik ben trots op de ontwikkeling die Skal heeft doorgemaakt. Er is een goede focus op de kwaliteit van besluiten en op de snelheid van besluitvorming. Skal is een stuk transparanter en toegankelijker geworden. De organisatie is echt in beweging gebracht en dat is wat ik mij ten doel had gesteld. Daarom is dit voor mij een logisch moment om een volgende stap te maken. De contouren staan, de verdere invulling is aan mijn opvolger.

Wat zie jij als de uitdaging voor de volgende directeur?
De uitdaging blijft om het toezicht aan te laten sluiten op alle externe ontwikkelingen. De groei van de biologische sector is onstuimig, de belangen worden steeds groter. Als toezichthouder moet je aan vele verwachtingen voldoen. Aan die van de consument, maar ook aan die van al die verschillende biologische bedrijven én van je opdrachtgever het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In dat spanningsveld moet je het toezicht continu blijven vernieuwen. Risicogericht en innovatief toezicht, daar gaat het om.

Over Skal Biocontrole
In Nederland is Skal door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de hele biologische sector. Het is de missie van Skal om op doelmatige wijze toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving en daarmee bij te dragen aan de betrouwbaarheid van de biologische sector.
Het vertrek van Margreet van Brakel betekent dat Skal binnenkort op zoek gaat naar een nieuwe directeur. Tot de nieuwe directeur er is zal Rob Dortland, voorzitter van Skal Biocontrole, vanaf 1 december op deeltijdbasis Margreet van Brakel vervangen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle