Mobile menu trigger

De scope van importproducten begint bij het zaaien

image

Wanneer mag je vertrouwen hebben in de biologische status van geïmporteerde producten? De aanleiding van deze vraag was een rechtszaak tussen Skal en een importeur. De rechter heeft onlangs een oordeel gegeven over dit issue van import & bio-status.

Wat is een biologisch product?

Op basis van de voorschriften van de biologische EU-verordening moet een product van het begin tot het eind traceerbaar zijn. Dit betekent dat vanaf het teeltplan, de opslag en vervoer alles te volgen is. Het gaat om een transparante track en trace. Deze traceerbaarheid moet zekerheid bieden en is een essentieel onderdeel van de biologische EU-verordening.

Residuen

Het ontbreken van residuen in een product, is ook een onderdeel van de biologische EU-verordening. Een residuvrije lading rechtvaardigt niet zomaar een biologische certificering, aldus de rechter. Kortom, een residuvrije lading, geeft beslist geen zekerheid of het voorafgaande productieproces plaatsvindt onder biologische condities. Conclusie: de gehele keten moet aantoonbaar biologisch zijn.

Meer informatie?

De volledige uitspraak is openbaar en te lezen op de website van rechtspraak.nl.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle