Mobile menu trigger

Bio-ei in Nederland

In de media werd vorige week veel aandacht besteed aan de Duitse fraude met bio-eieren. Er zijn geen Nederlandse biologische ondernemers betrokken bij deze fraude. Graag leggen we u uit hoe wij ons in Nederland inzetten voor een betrouwbaar bio-ei.

Elke pluimveehouder wordt jaarlijks geïnspecteerd

Skal Biocontrole voert jaarlijks inspecties uit bij alle biologische ondernemers in Nederland. De biologische pluimveehouders worden dus ook allemaal jaarlijks bezocht. Tijdens deze inspectie worden de stallen en de uitloop geïnspecteerd. Is er genoeg ruimte voor de leghennen? Wordt de uitloop daadwerkelijk gebruikt?

Daarnaast wordt de administratie grondig bestudeerd. Inspecteur Erwin Kuiper legt uit: “Tijdens een inspectie bekijk ik onder andere hoeveel hennen de boer heeft aangekocht en voor welke prijs, hoeveel eieren de boer heeft verkocht en hoeveel biologisch voer de boer heeft ingekocht. Dit moet een biologische pluimveehouder allemaal aantoonbaar maken met pakbonnen, aankoopfacturen, ingangcontroles, legkalenders en legpercentages. Een te hoog legpercentage is voor mij een aanleiding om extra alert te zijn.” Naast de jaarlijkse inspectie voeren we ook regelmatig flitsinspecties uit bij de pluimveehouders, dan inspecteren we onaangekondigd één specifiek onderdeel, bijvoorbeeld of de uitloop open is, of er voldoende daglicht en strooisel in de stal is.

Geen kippen te veel in de stal

We hebben in 2012 geen overbezetting (te veel leghennen in de stal) geconstateerd bij de Nederlandse gecertificeerde biologische pluimveehouders. Er zijn bij enkele biologische pluimveehouders afwijkingen aangetroffen rondom de uitloop. Een voorbeeld hiervan is dat de hennen de uitloop niet gebruiken omdat er te weinig schaduwbeplanting is. Deze afwijkingen zijn binnen de hersteltermijn opgelost.

Over Skal Biocontrole
In Nederland is Skal door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector. Jaarlijks inspecteren we alle biologische ondernemers in Nederland. We zullen de uitkomsten van dit Duitse onderzoek gebruiken om te bekijken of we onze inspecties in de pluimveesector nog verder kunnen aanscherpen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle