Mobile menu trigger

Bio-certificaat van een slager uit provincie Utrecht ingetrokken

Inspectie-organisatie Skal Biocontrole heeft donderdag 26 juni het bio-certificaat ingetrokken van een slager uit de provincie Utrecht. Het bedrijf heeft vleesproducten als biologisch verkocht waarvan het vlees wel biologisch was, maar veel van de overige ingrediënten niet. Ook kocht het bedrijf gangbare overige levensmiddelen in en verkocht ze door onder biologisch keurmerk. Deze fatale afwijkingen kwamen aan het licht tijdens de jaarlijkse Skal-inspectie bij het bedrijf.

Gevolgen
Het bedrijf mag met onmiddellijke ingang geen eigen producten meer verkopen onder de naam biologisch. Alle verwijzingen naar biologisch moeten uit de winkel verwijderd worden. Ook is het bedrijf opgedragen haar zakelijke afnemers hiervan direct in kennis te stellen.

Verantwoordelijkheid
De biologische ondernemer is verantwoordelijk voor het bio-product en moet aan de bio-regelgeving voldoen. Wanneer een ondernemer de regels overtreedt, kan Skal het biologische certificaat van de ondernemer innemen.

Over Skal Biocontrole en haar sanctiebeleid
De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid. Een ernstige overtreding van de bio-wetgeving leidt tot gedeeltelijke afkeuring. In het geval van deze slager is er sprake van twee fatale afwijkingen. Dit leidt tot intrekken van het certificaat van het bedrijf.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle