Mobile menu trigger

Appels en peren in omschakeling bij fruitteler Merkens

Jacco Merkens heeft 35 hectare boomgaard en 1600 varkens. Twee jaar geleden besloot hij een gedeelte van zijn boomgaard om te schakelen naar biologisch. Waarom wil hij biologisch werken en hoe verloopt de omschakelingsperiode?

“Het is het lokale van biologisch dat mij aanspreekt”, aldus Merkens aan de telefoon. “In de gangbare teelt weet je niet door wie je peren gegeten gaan worden” vervolgt hij. “Ze gaan naar Duitsland, Engeland, Scandinavië. Terwijl de biologische appel en peer voornamelijk in Nederland gegeten worden”. Met het omschakelen van zo`n zeven hectare appel- en perenbomen wil de fruitteler erachter komen “of wij biologisch kunnen werken en of dit bij ons bedrijf past”. In het gangbare deel van de boomgaard werkt Merkens al met varkensmest van het eigen bedrijf, in plaats van met kunstmest. “We denken dus al in mest en dat maakt dat de stap naar biologisch voor ons minder groot is”.

Leerproces
Toch is het is een heel andere manier van werken, heeft hij gemerkt. Dit jaar mislukte geheel onverwacht de perenoogst. Bij het plukken bleek er een schimmel in te zitten. “Dat was een tik die hard aankwam”, zegt Merkens erover. Waarschijnlijk zijn de peren te nat geworden. “In het gebruik van de biologische bestrijdingsmiddelen ben ik nog zoekende, het werkt anders dan met gangbare middelen. Ben je met een biologisch bestrijdingsmiddel nét even een uur te laat, dan gaat het mis”. De fruitteler probeert daarom volgend seizoen schimmel te voorkomen door cultuurtechnisch in te grijpen. “Door niet te beregenen, maar een druppelsysteem net boven de grond te gebruiken. En door in te grijpen door middel van wortelsnoei, waardoor de boom minder hard groeit en minder bevattelijk is voor bijvoorbeeld schurft”, aldus Merkens. “Het is echt een leerproces, je zit nog dichter bij de natuur dan bij gangbare fruitteelt. Gaat het ‘s nachts regenen in de gevoelige periode, dan moet ik mijn bed uit”.

Samenwerking
In het voorbereiden van de omschakeling heeft Merkens veel contact gehad met een bevriend biologisch fruitteler. Bij hem kan hij altijd terecht met vragen. “Zelf ben ik echt een praktijk man, dingen uitzoeken achter een computer is niks voor mij”. Verder belde hij met het kantoor van Skal Biocontrole voor informatie. “En tijdens het toelatingsonderzoek kon ik de inspecteur een aantal vragen stellen. We reden samen een rondje om de percelen, dat leverde erg nuttige informatie op”. Voor de afzet van het fruit in omschakeling is de teler een samenwerking met andere fruittelers aangegaan. En dat is meteen een advies aan andere fruittelers die omschakelen naar biologisch. “Ga niet als een cowboy de markt op, maar sluit je aan bij een afzetpartij. Zo voorkom je dat je je eigen prijzen verlaagt”.

Elke maand publiceren wij de nieuw gecertificeerde bedrijven op onze website. Enkele van deze bedrijven stellen we voor via een kort interview.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle