Mobile menu trigger

Achter de schermen: Sara Kuijer, projectleider Business2Consumers

image

Vanaf 2021 gaat Skal ook de verkooppunten van biologische producten certificeren. Een verandering die ingrijpend is voor marktkramen en supermarkten en ook voor Skal, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de certificatie en het toezicht. Daar weet Sara Kuijer als projectleider Business2Consumers alles van.

Volgens de biologische wetgeving geldt de certificatie- en meldingsplicht ook voor de rechtstreekse verkoop. Daarmee wordt bedoeld dat het product door de handen van de verkoper naar die van de consument of gebruiker gaat

Sara Kuijer; specialist Toezicht en Ontwikkeling bij Skal

Na jaren voor grote commerciële organisaties in de farmaceutische en voedingsindustrie te hebben gewerkt, besloot Sara Kuijer dat ze graag in dienst wilde bij een bedrijf of organisatie waar ze achter kon staan. Sinds 2018 werkt ze als Specialist Toezicht en Ontwikkeling bij Skal. Toen haar leidinggevende vroeg waar ze blij van werd, antwoordde ze: een uitdaging. Met het project Business2Consumers (B2C) wordt ze op haar wenken bediend.

Skal gaat vanaf 2021 namelijk invulling geven aan het toezicht op tienduizend winkels en naar schatting driehonderd marktkramen. “Dat heeft grote gevolgen voor ons, maar ook voor de sector. Volgens de biologische wetgeving geldt de certificatie- en meldingsplicht ook voor de rechtstreekse verkoop. Daarmee wordt bedoeld dat het product door de handen van de verkoper naar die van de consument of gebruiker gaat.”

Bereidingsactiviteit

Er zijn wel mogelijkheden voor vrijstelling van de certificatieplicht bij voorverpakte producten, omdat de risico's dan laag zijn, vertelt Kuijer. “Winkels en marktkramen zijn er zelf voor verantwoordelijk om te checken of ze voldoen aan de voorwaarden voor vrijstelling van de certificatieplicht of niet. Maar als je onverpakte biologische producten verkoopt of handelingen met biologische producten uitvoert, zoals het afbakken van brood of het mixen van noten, dan moet je als winkel of marktkraam vanaf 2021 door ons gecertificeerd worden.”

Een supermarktketen bakt hun brood af in de winkel en verkoopt het. Of een supermarkt die zelf biologische kaas snijdt, verpakt of etiketteert moet vanaf 2021 gecertificeerd worden.

Voorbeeld

Een concreet voorbeeld? “Een supermarktketen heeft net het concept ingevoerd dat ze hun brood in de winkel afbakken. Dat is een bereidingsactiviteit, wat betekent dat die winkels, als ze biologisch afgebakken brood willen blijven verkopen, straks gecertificeerd moeten worden. Ook een supermarkt die zelf biologische kaas snijdt, verpakt of etiketteert moet vanaf 2021 gecertificeerd worden. Als de winkel de kaas of het brood voorverpakt binnenkrijgt en als dusdanig verkoopt, is de winkel dan weer niet certificatieplichtig.”

Betrouwbaarheid

Kuijer en haar collega’s spannen zich de komende maanden in om belangenorganisaties te betrekken bij de implementatie en verkooppunten goed te informeren. Het is belangrijk voor verkopers om te weten dat dit eraan zit te komen.

De biologische verordening is sterk gericht op betrouwbaarheid in de keten.

Consumenten hebben er volgens Kuijer baat bij. “Het kan heel goed zo zijn dat de verkopers waarom het gaat heel goed weten waarop ze moeten letten bij de verkoop van biologische producten, maar we weten het niet omdat we het niet controleren. De biologische verordening is sterk gericht op betrouwbaarheid in de keten. Dat kan alleen maar als die keten zich, van begin tot eind, bewust is van wat biologisch eigenlijk betekent en hiernaar handelt.”

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle