Mobile menu trigger

Gezondheidszorg rundvee

U kiest voor sterke rundveerassen die geschikt zijn voor de biologische landbouw. Door goede voeding, verzorging en leefomstandigheden versterkt u de natuurlijke weerstand van uw dieren.

Diergeneesmiddelen
Bij voorkeur gebruikt u natuurlijke en homeopathische geneesmiddelen. Onder verantwoording van de dierenarts mag u een regulier geneesmiddel of antibiotica gebruiken. De wachttijd verdubbelt. Preventief gebruik van reguliere geneesmiddelen en antibiotica is niet toegestaan.

Hoeveel behandelingen mag ik doen?
U mag een dier maximaal 3 keer per jaar met een regulier geneesmiddel behandelen. Dieren die korter dan één jaar leven, mag u maximaal één keer behandelen met reguliere geneesmiddelen.

Behandelingen tellen als volgt mee:

  • Een serie behandelingen voor één ziekte/aandoening is één behandeling
  • Start u een nieuwe behandeling voor dezelfde aandoening, dan telt dit als tweede behandeling
  • Een serie behandelingen voor verschillende, maar wel met elkaar samenhangende ziektebeelden telt als één behandeling

De volgende behandelingen tellen niet mee:

  • Wettelijk verplichte behandelingen
  • Inentingen/vaccinaties
  • Behandelingen tegen parasieten

Ik heb het dier vaker behandeld dan is toegestaan. Wat nu?
U mag het dier en afkomstige producten niet als biologisch verkopen.

Bent ik verplicht om een medicijnregistratie bij te houden en de wachttermijn te verdubbelen?
Ja, u moet al het gebruik van diergeneesmiddelen registreren. U verdubbelt de wachttermijn van elk geneesmiddel en noteert dit. Is er voor een geneesmiddel geen wachttermijn bepaald, dan geldt een wachttermijn van minimaal 48 uur.

Hormonen
U mag niet preventief hormonen gebruiken om de groei, productie, vruchtbaarheid of voortplanting te regelen. Alleen als een individueel dier ziek is, mag u hormonen als diergeneeskundige behandeling toedienen (curatief gebruik). U doet dit alleen op voorschrift van de dierenarts. Een voorbeeld hiervan is het af laten komen van een nageboorte bij koeien.

Ingrepen
Voor het onthoornen van runderen kunt u eenmalig een ontheffing aanvragen. U onthoornt onder verdoving op de meest geschikte leeftijd. Dit vindt plaats onder verantwoording van de dierenarts. U kunt deze ontheffing aanvragen door in te loggen op Mijn.Skal.nl, vervolgens kunt u digitaal de ontheffing invullen en indienen.

Kalmerings- en dwangmiddelen
Gebruik van deze middelen, bijvoorbeeld bij het transport, is niet toegestaan.

Castreren van vleesvee
Castreren is toegestaan. Dit gebeurt onder verdoving op de meest geschikte leeftijd. U castreert onder verantwoording van de dierenarts.

Kunstmatige voortplanting
Kunstmatige inseminatie is toegestaan. Andere vormen van kunstmatige voortplanting, zoals embryotransplantatie of gesekst sperma, is niet toegestaan.

Dieren vastzetten (aanbinden)

Dieren vastzetten of aanbinden mag niet. Alleen als de veiligheid van een dier in het geding komt, mag een individueel dier korte tijd worden vastgezet. Bijvoorbeeld een tochtig koe die zichzelf en andere dieren in gevaar brengt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle