Skal Biocontrole
Skal Biocontrole
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 3
Skal Biocontrole 3

Vertrouwen en groei

Margreet van Brakel, Directeur - 12 May 2015

Margreet van Brakel

De groeiende omzet van de bio-sector over de afgelopen jaren maakt dat bio steeds meer onderdeel wordt van mainstream. Met dat biologisch uit haar niche komt, staat de sector steeds meer in de schijnwerpers.
Als toezichthouder reageren we hierop door transparanter te worden in ons handelen. Een vraag die mij vaak wordt gesteld is waarom we de bedrijven die we decertificeren niet bij naam noemen? Mijn antwoord is steevast dat dit geen onderdeel is van ons sanctiebeleid. Toch gaan we dit jaar onderzoeken of het tijd is voor verandering. Dit komt mede door de roep vanuit de sector zelf om bedrijven wél te benoemen; het idee is dat dit de naleving ten goede komt. Wat vindt u, moeten we de bedrijven die we decertificeren bij naam noemen op onze website?

Het vertrouwen van de consument is cruciaal voor het succes van biologische bedrijven.  Het falen van een collega-ondernemer kan grote gevolgen  hebben voor de hele sector; de spreekwoordelijke rotte appel die de hele mand besmet.
Als directeur van Skal voel ik mij verantwoordelijk voor de hele biologische sector… maar ben het niet. Als biologisch bedrijf bent ú er primair  verantwoordelijk voor dat u het consumentenvertrouwen niet schaadt. Of ‘op zijn Skals’ dat u de bio-wetgeving goed naleeft.
Dat verantwoordelijkheidsgevoel maakt wel dat ik continu bezig ben met wat we als organisatie beter kunnen doen, wat onze bijdrage kan zijn om ervoor te zorgen dat biologisch echt biologisch is. Ik zie het als een taak van Skal om bedrijven die op het randje opereren, zo snel mogelijk aan te pakken. En ik zie het als een morele verplichting van iedere biologische ondernemer om melding te maken van misstanden. Voelt u zich net zo verantwoordelijk als ik? Ik hoop het! Dan kan de biologische sector vanuit consumentenvertrouwen rustig doorgroeien. Ook in de schijnwerpers.