Skal Biocontrole
Skal Biocontrole
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 3
Skal Biocontrole 3

Verrassende handel

Annabelle Wiersma, Inspecteur - 29 June 2017

Annabelle

Er zijn in Nederland meer dan 2000 bedrijven gecertificeerd voor het handelen in biologische producten. Ze worden allemaal jaarlijks door mij en mijn collega’s bezocht om te controleren of ze aantoonbaar  aan de bio-wetgeving voldoen.
Simpel zat, zou je denken. Toch is geen inspectie bij een handelsbedrijf hetzelfde.

Sommige handelskantoren worden gerund vanaf een zolderkamer of boerderijkeuken,  anderen vanuit een grachtenpand in Amsterdam. Er zijn hele grote handelsbedrijven bij. Ik kijk altijd even om me heen om een indruk te krijgen van de inrichting en sfeer van het bedrijf. Soms is het kantoor zeer onopvallend, verstopt op een saai bedrijventerrein van een plaats die niemand kent. En dan word je vervolgens begroet door mensen die vol passie bezig zijn met de biologische sector. Mensen die zich tot in hun tenen verbonden voelen met het gedachtegoed achter de regelgeving waar ik op kom controleren.
Een andere keer handelt het bedrijf in allerlei producten, waaronder ook een paar biologische. Gewoon omdat er afzetmarkt voor is. Een bio-certificering,  is voor hen  een voorwaarde om die markt te mogen betreden. Zo ontmoet je bij elke inspectie  weer heel verschillende  mensen, met een heel verschillende motivatie voor bio.
Ook dat waar ze in handelen zorgt voor een verschil in dynamiek. Thee, pootaardappelen, bloembollen of veevoer kennen totaal verschillende ketens, waar het bedrijf een schakel in is.

Tijdens mijn inspectie beoordeel ik de administratie en onderzoek ik of leveranciers van diensten en producten  gecertificeerd zijn. Wat er als biologisch wordt verkocht , moet immers ook als biologisch zijn aangekocht bij een gecertificeerd bedrijf. Vaak worden doorhandelactiviteiten gecombineerd met opslagactiviteiten.

Een bijzondere vorm van handel is “handel onder eigen naam”, dit wordt vaak gecombineerd met andere activiteiten als opslag, verpakken, import, produceren etc.  Op het productetiket van een bedrijf dat handelt onder eigen handelsnaam staat altijd de naam van het bedrijf genoemd. De producten worden soms door een dienstverlener geproduceerd of verpakt die dan voor de opdrachtgever de naam van het bedrijf  op het etiket aanbrengt. Bedrijven die handelen onder eigen  handelsnaam  moeten  voor de  producten gecertificeerd zijn, omdat ze verantwoordelijk zijn voor het eindproduct. 

Die meer dan 2000 bedrijven die handel drijven verschillen onderling  dus in elk opzicht. De inspecties zijn dan ook altijd veelzijdig. Gelukkig maar, zo blijft mijn werk verassend.