Mobile menu trigger

Scherp aan de wind zeilen

image

De ervaringen met de uitbraak van COVID-19 bewijst maar eens weer dat het een illusie is om via KPI’s, dashboards en jaarplannen volledig grip te hebben op de resultaten van een organisatie. Daarom hou ik ook altijd rekening met disruptieve gebeurtenissen bij het ontwikkelen van jaarplannen en meerjarenvisies, bijvoorbeeld een recessie of een nieuw wettelijk kader. De huidige pandemie heeft die ideeën over het actief nadenken over disrupties tot werkelijkheid gemaakt. Opeens liep geen enkel werkproces meer als voorheen. Dat gold niet alleen voor ons maar ook voor alle bio-bedrijven, vooral diegene met de afzet naar de horeca.

Bij ons kwam het inspectiewerk helemaal tot stilstand in maart. Maar gelukkig kon Skal snel schakelen, mede door de derogatie van de EU, en vonden de inspecties niet meer op locatie plaats, maar online en op afstand. Dit met de veiligheid van onze medewerkers en onze geregistreerden in het achterhoofd. Het grootste gedeelte van de medewerkers schakelde om op thuiswerken en dat zal een blijvend fenomeen zijn. Terugkijkend op deze bizarre ontwikkeling, kan ik niet anders dan alle betrokkenen complimenteren over hoe snel iedereen de nieuwe werkelijkheid eigen heeft gemaakt. Zowel onze medewerkers, als de bio-bedrijven die we online hebben geïnspecteerd.

Het geeft mij veel vertrouwen in de toekomst dat we deze omschakeling zo snel hebben kunnen maken en hoop dat we de komende maanden ook weer gepast kunnen terugschakelen. Ik ben blij, net als iedereen, dat het normale leven weer een beetje op gang komt. En dat we nu de omschakeling weer maken terug naar “gangbaar”: inspecties op locatie. Want online is een goede aanvulling op fysiek contact, maar absoluut geen volwaardige vervanging.

De rest van het jaar zullen we de inspecties strak moeten organiseren om de wettelijke aantallen te kunnen behalen. Het blijft dus een spannend jaar, terwijl de wereld om ons heen hopelijk weer normaliseert. Maar scherp aan de wind zeilen, daar hou ik wel van.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle