Skal Biocontrole
Skal Biocontrole
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 3
Skal Biocontrole 3

Puur Natuur

Ingeborg de Groot, Specialist Toezicht - 7 October 2016

Ingeborg de Groot

Als natuurliefhebber probeer ik goed te zorgen voor de wereld om me heen. Ik vind het een sport om zo milieubewust en zo energiezuinig mogelijk te leven. Dat ik bij Skal werk, sluit hier goed bij aan.
Op het moment ben ik voor Skal bezig met het ontwikkelen van een inputlijst voor biologische akkerbouwers. Dit is een lijst van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die biologische boeren mogen gebruiken. Ik hoop dat boeren in de toekomst niet meer hoeven te twijfelen of ze een bepaald gewasbeschermingsmiddel wel of niet mogen gebruiken.
Ook in de biologische sector wordt de samenstelling van te gebruiken middelen namelijk steeds ingewikkelder. Het is daarom niet raar dat een biologische boer niet altijd weet of een gewasbeschermingsmiddel wel of niet gebruikt mag worden. Ik ben bioloog en heb me tijdens mijn studie zelfs gespecialiseerd in gewasbescherming, maar ook ik heb al eens een fout gemaakt in de beoordeling van een middel…


De inputlijst zal productnamen tonen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die geëvalueerd zijn. Die evaluatie wordt niet door mij gedaan, maar door FiBL, een gespecialiseerd kennisinstituut in Zwitserland. Ik heb wel bijgedragen aan de evaluatiecriteria
Ik denk dat de inputlijst de boeren echt veel gemak gaat brengen. Voorwaarde is wel dat er genoeg leveranciers producten aanbieden ter evaluatie bij FibL. Hoe meer producten er op de inputlijst van Skal komen te staan, hoe makkelijker het wordt voor een biologische teler om te checken of zijn middelenkeuze voldoet.
En daarin zit ook de link naar mijn eerder genoemde motivatie om goed voor de natuur te zorgen. Als een biologische teler makkelijk kan checken of de middelen die hij wil gebruiken aan de bio-wetgeving voldoen, wordt de kans ook kleiner dat hij een niet-toegestane stof op de akkers gebruikt. Puur natuur, daar gaat het om.

Meer lezen over inputs? Klik hier