Skal Biocontrole
Skal Biocontrole
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 3
Skal Biocontrole 3

Over kippen en eieren

Erik Zandink, Certificatiemedewerker - 18 November 2013

Erik Zandink

In 2012 werd er in Nederland voor bijna 31 miljoen euro aan biologische eieren verkocht. Bijna 10% van de verkochte eieren was dan ook biologisch.
Als inspecteur van Skal Biocontrole voer ik inspecties uit bij de bio-boeren, waaronder ook de kippenboeren. Vorige week was ik nog bij een kippenboer die net zijn stal weer vol had met nieuwe kippen.

Mijn inspectie begint met een rondje op het bedrijf. De boer heeft twee stallen waarin – in verschillende afdelingen- 9000 biologische legkippen zijn ondergebracht. De kippen zien er prachtig uit, mooi in de veren. Ze zijn nog aan het wennen aan de stal, dus komen de 1e week niet naar buiten. Terwijl ik mijn hoofd de stal in steek, rennen de kippen nieuwsgierig op me af. In deze stal zitten 3000 kippen, maar als ik zo naar binnen kijk kan ik dat niet vaststellen. De kippen bewegen te veel en hebben zich onder de zitstokken en in de legnesten verstopt. Om te achterhalen hoeveel kippen de boer heeft, bekijk ik straks de administratie. Nu bekijk ik of ze er goed uitzien en of de snavel heel is, zoals hoort bij een biologische kip.
De boer levert de eieren al gestempeld aan zijn afnemer. Op het stempel staat de code 0-NL. Hieraan herkent de consument een biologisch ei.

Natuurlijk bekijk ik ook de uitloop, met wintergarten (overdekte uitloop) en de buitenuitloop. De boer heeft een deel van de uitloop mooi beplant en ik kan zien dat de vorige kippen de hele uitloop hebben gebruikt aan de bevroede grond.
De boer heeft naast kippen ook biologisch teeltareaal, waar hij maïs en gerst voor de kippen teelt. We lopen even het land op, zodat ik kan zien dat deze biologisch gecertificeerde grond goed gescheiden is van de gangbare percelen van de buren.

Dan is het tijd om de administratie te bekijken. De boer ontvangt ons in de keuken. Daar staat de koffie klaar en liggen de mappen al op ons te wachten. Tijdens de inspectie bekijk ik met behulp van pakbonnen en facturen hoeveel er in de stal gaat aan kippen en voer en hoeveel eruit komt in de vorm van eieren en mest. We hebben een rekenprogramma om te bekijken of die aantallen kloppen. Komt er te veel uit, dan is dat een signaal dat er misschien meer kippen in de stal zitten dan de boer biologisch heeft aangekocht. Immers, aantallen kan je bij kippen niet visueel vaststellen. Koopt of maakt de boer te weinig voer, dan kan het zijn dat hij ook gangbaar voer aankoopt, wat niet mag. Bij deze boer kloppen de cijfers, er is geen reden om te twijfelen aan de biologische status. Ik maak mijn inspectierapport op en de boer ontvangt een nieuw biologisch certificaat. Op naar de volgende inspectie!