Skal Biocontrole
Skal Biocontrole
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 3
Skal Biocontrole 3

“Over een maand verwacht ik zelfstandig inspecties te mogen uitvoeren”

Pauline van Diepen, Inspecteur - 4 December 2015

KobaltFoto5001

Vandaag heb ik meegelopen met een collega die een toelatingsonderzoek deed bij een boerderij met vleesvarkens. De boer had zijn zaken goed op orde en de uitloop voor de varkens was prima. De certificering kon dan ook vrij snel worden geregeld. Over een maand verwacht ik zelfstandig inspecties te mogen uitvoeren voor Skal. Tot nu toe heb ik gewerkt onder supervisie van een collega- inspecteur, want ik ben kort geleden aan deze baan begonnen en zit nu in een intensieve inwerkperiode.

In de afgelopen tien jaar heb ik in het buitenland gewoond en gewerkt, na mijn masteropleiding Bio landbouw en communicatie in Wageningen. Eerst drie jaar in Wales, waar ik kleinschalige biologische boerderijen adviseerde over hun bedrijfsvoering. Daarna zeven jaar in Portugal, waar ik begonnen ben als vrijwilliger op gemengde, extensieve bioboerderijen. Toen de kans voorbij kwam om in Zuid-Portugal een biologische boerderij met fruitbomen over te nemen, heb ik die samen met mijn man aangepakt. We verbouwden sinaasappels, olijven, granaatappels, vijgen en carobe (Johannesbroodpit) en hebben zelf tuinbouwkassen geïnstalleerd met een irrigatiesysteem. Daar teelden we tomaten, komkommers, courgettes etc. De oogst verkochten we aan supermarkten in Lissabon en aan een biologische winkel in de buurt, die we later zelf hebben overgenomen. Dat was een mooie en tegelijkertijd erg drukke periode.

Op een gegeven moment werd het tijd om weer naar Nederland te gaan en kreeg ik de mogelijkheid om bij Skal te gaan werken als landbouwinspecteur. Dat doe ik nu met veel plezier. Soms mis ik wel het warme klimaat van Portugal, want dat is dat best verslavend…

Wat ik goed vind aan het Nederlandse systeem, is dat er één controlerende organisatie is voor de biologische sector. In Portugal heb je veel controlerende instanties die hard met elkaar concurreren. Verder betalen Portugese bio bedrijven een vast bedrag per jaar, dat is gebaseerd op het type bedrijf en het aantal hectares land. In Nederland betaal je naast een jaarlijkse bijdrage ook een bedrag per uur voor de inspecties en dat is een goede stimulans voor ondernemers om hun zaken op orde te hebben. Bij Skal werken we met Biocount, waarmee je snel kunt uitrekenen of bijvoorbeeld het aantal koeien in overeenstemming is met de hoeveelheid melk die wordt geproduceerd. Verschijnt er een onwaarschijnlijk getal, dan is de boer uitleg verschuldigd. Vaak blijkt het toch te kloppen en heeft zo’n ondernemer alleen vergeten iets vast te leggen in zijn administratie.

Laatst ging ik met een collega inspecteur naar een slagerij. Die informeerde ons over het aantal kilo’s vlees dat hij inkocht en de wijze waarop die dieren grootgebracht werden. Vervolgens zijn we gaan controleren bij de boer waar die dieren vandaan kwamen, of het verhaal van de slager juist was. Kijk, dát is de kracht van een controlerende organisatie die de hele keten in het vizier houdt.