Skal Biocontrole
Skal Biocontrole
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 3
Skal Biocontrole 3

Onverschilligheid of integriteit

Margreet van Brakel, Directeur - 29 November 2016

Margreet van Brakel

Integer betekent zoiets als betrouwbaar, eerlijk en oprecht. Daarmee is de integriteit van bedrijven, hun medewerkers én hun producten nauw verbonden met ons werk als toezichthouder. (Product)integriteit is een zaak van alle bedrijven in de biologische keten, van alle afdelingen van die bedrijven en van alle medewerkers op al die afdelingen. In de ideale situatie voelen alle medewerkers zich betrokken bij het zorgen voor een betrouwbaar biologisch product. En geeft elke schakel een betrouwbaar biologische grondstof of biologisch product door aan de volgende schakel.

Onverschilligheid of desinteresse in waar biologisch voor staat en wat het wettelijk van een bedrijf vereist, vind ik niet passen bij een bedrijf dat een integer biologisch product op de markt brengt.
Ingangscontrole bijvoorbeeld is zó cruciaal voor een betrouwbare keten, dat ik mij erover verbaas dat we daar jaarlijks nog steeds zoveel afwijkingen op schrijven. Dan snap ik niet dat bedrijven daar niet alerter op zijn en kritischer, ook naar elkaar.
Ter relativering, onze inspecteurs hebben dagelijks contact met gedreven medewerkers. Medewerkers die scherp zijn en zo nodig een melding doen als ze twijfelen over de bio-status van een product. Een biologische boer die een melding doet over een collega die ongeoorloofde middelen spuit, of een medewerker die ons vertelt dat zijn eigen bedrijf misstappen zet, dragen bij aan de betrouwbaarheid van de gehele sector. Dat vergt moed, daar heb ik respect voor.

Onze inspecteurs bezoeken ook dagelijks boeren die zo oprecht biologisch zijn als maar kan, maar die de administratie niet zo goed op orde hebben. “Administratie is nou niet direct mijn hobby”. Ik denk dat iedereen daar wel begrip voor op kan brengen. Het lastige is natuurlijk dat ook een bevlogen bio-mens voor de biologische certificering moet kunnen aantonen dat hij/zij zich aan de regels houdt.
Een onverschillige houding kán een dekmantel zijn voor bewuste overtredingen, ook bij boeren. Maar soms liggen de aanleverbonnen gewoon ook verkreukeld in de stal, de auto of nog bij de boekhouder, omdat de boer andere zaken aan zijn hoofd had. Dan is het aan onze inspecteurs om een integer en eerlijk inspectierapport te schrijven.