Skal Biocontrole
Skal Biocontrole
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 3
Skal Biocontrole 3

Onaangekondigd

Rosan de Groot, Inspecteur Landbouw - 9 November 2018

Rosan2

Het einde van de zomer is in zicht als ik mijn auto een akkerbouwbedrijf opdraai in Flevoland. Ondanks dat er vele auto’s geparkeerd staan, is het muisstil op het erf en om het woonhuis. “Volk?!”, roep ik een paar open schuren in. Ik besluit het telefoonnummer in de contactgegevens eens te proberen en hoor een telefoon overgaan in het verlaten woonhuis - jammer. Een risico van onaangekondigde inspecties is natuurlijk dat er niemand aanwezig is, om een inspectie te doorlopen. Maar met zoveel auto’s op het erf moet er toch iemand mij te woord kunnen staan?

Ik loop langs de schuur en tuur over de percelen. Helemaal achterin zie ik dat er een heel team mensen hard aan het werk is, zo te zien worden de pompoenen geoogst. Ik loop erheen en tref de boer samen met flink wat mankracht om deze klus te klaren. Een onaangekondigde inspectie komt zelden gelegen, maar dit is wel erg onpraktisch. Hij vraagt of ik even de trekker in wil stappen zodat er geen tijd verloren gaat terwijl we overleggen. Mijn taak vandaag is om witlof in opslag mee te nemen zodat er gemonsterd kan worden op residuen. Vader is ook in het land aan het werk en is gelukkig bereid om even mee te lopen.

Monstername
Terug op het erf haal ik de benodigde spullen uit mijn auto voor we de schuur betreden. Gewapend met handschoentjes, de benodigde formulieren en een afsluitbare zak gaan we op zoek naar de witlofpennen. Deze man is duidelijk nog actief betrokken in het bedrijf en weet me precies de informatie te geven die ik nodig heb om de monsteropdracht uit te voeren, ideaal. Nog even de ladder op om ook de bovenste kisten te bereiken en al gauw heb ik genoeg materiaal bij elkaar verzameld uit verschillende kisten van dezelfde partij. We lopen de rest van het formulier door en nadat ik de benodigde krabbels heb ontvangen kunnen we vlot afronden.

Met een voldaan gevoel stap ik de auto in en zie nog net hoe de man zich terug naar de pompoenen snelt.
Een geslaagde monstername is echter niet altijd vanzelfsprekend. Bij onaangekondigde inspecties kom je nog wel eens voor verrassingen te staan: de betreffende bedrijfstak is stopgezet, het telefoonnummer van de contactpersoon is niet meer in gebruik of soms is een heel bedrijf verhuisd. Dan blijkt maar weer hoe belangrijk het is dat wijzigingen zo snel mogelijk worden doorgegeven aan Skal. Gelukkig vandaag geen verrassingen en top dat er tijd voor de monstername gemaakt werd, ondanks de oogstdrukte.