Skal Biocontrole
Skal Biocontrole
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 3
Skal Biocontrole 3

“Je kunt er wel iets afsnijden, maar niks bijsnijden!”

Arno Berg, Inspecteur - 30 September 2014

Arno Berg

Ik vind dat elke vleeseter een keer bij een slachthuis of vleesverwerker moet gaan kijken. Elk stuk vlees komt immers voort uit een dier dat geslacht is en daarna verwerkt tot aan de consumentenverpakking in de supermarkt. Daar zijn vele bedrijven mee bezig, ook veel biologische bedrijven. Als inspecteur van Skal sta ik jaarlijks bij deze bedrijven op de stoep om te kijken of ze ervoor zorgen dat het biologische vlees ook écht biologisch is.

Consumenten denken bij biologisch vlees vooral aan het diervriendelijke leven dat het dier heeft voor de slacht. Maar tijdens de slacht en de verwerking moeten de ondernemers in de vleessector ook aan allerlei voorwaarden voldoen. Een voorbeeld: vorige week was ik bij een vleesverwerker op inspectie. Zij krijgen al geslachte biologische koeien binnen in technische delen: voorpoten en achterpoten. De biologische poten zijn goed herkenbaar en traceerbaar. Traceerbaar door de sticker met streepjescode die op elke poot zit. En herkenbaar door een groot groen label met duidelijk BIO erop. Zo is in het magazijn snel te zien waar de biologische poten hangen. Drie keer in de week verwerkt dit bedrijf biologisch rundvlees. De poten worden dan versneden tot o.a. lendes en lapjes. De werkdag start met de biologische producten. De poten met groene labels worden versneden. Het label gaat eraf, maar van vermenging met niet-biologisch vlees kan geen sprake zijn. Er is namelijk maar één productielijn en die start de dag schoon met de biologische poten.
Terwijl de werknemers bezig zijn met dit werk, hangt er aan de muur een scherm met de herkomst van de poten en duidelijk in beeld BIO. Als de biologische productie voorbij is, hebben de medewerkers pauze. Het einde van de biologische productie is daarnaast te herkennen aan een groen bordje dat over de productielijn gaat. En in de opslag? Daar is een speciaal gedeelte gereserveerd voor de biologische verpakkingen.

Dit praktische verhaal is vastgelegd in de kanalisatieprocedure, mooi woord voor het voorkomen van vermenging van bio en gangbaar. Natuurlijk check ik of de procedure en de feitelijke werkmethode gelijk zijn. En ik bekijk de kiloverantwoording die ze wekelijks maken. Want: je kunt van vlees wel iets afsnijden, maar bijsnijden kan niet. Als er meer bio uitgaat dan er poten binnenkomen, dan is dat een signaal dat er iets misgaat. Bij dit bedrijf loopt alles op rolletjes, een inspectie zonder afwijkingen. En een goed voorbeeld voor de consument om –als u dan toch niet zelf gaat kijken- erachter te komen hoe bedrijven ervoor zorgen dat biologisch écht biologisch is.