Mobile menu trigger

Een warm welkom

Sinds oktober vorig jaar ben ik werkzaam bij Skal als inspecteur biologische landbouw. Vanaf de eerste werkdag heb ik me erg thuis gevoeld bij de organisatie. Toevallig viel deze dag samen met een zogeheten inspecteursdag, waar collega’s van kantoor en de buitendienst bijeenkomen voor overleg. Gelijk viel me op wat een divers scala aan mensen zich inzet voor betrouwbaarheid in de biologische sector. Van mannen strak in pak tot dames in prachtig gekleurde gebreide vesten, iedereen stelde zich even enthousiast voor.

Die diversiteit valt ook op tijdens mijn dagelijkse werk wanneer ik de biologische bedrijven bezoek gedurende inspecties. Zo sta je soms ’s ochtends bij een zorgboerderij met van alles wat, en ’s middags bij een groot akkerbouw teler. Ik kan er echt van genieten wanneer iemand gepassioneerd is over zijn teelt of dieren. Of het nou een divers of specialistisch bedrijf betreft, commercieel of een uit de hand gelopen hobby – een ieder stopt er naast bloed, zweet en tranen, vaak ook veel liefde in. De rondgang is dan ook zeker mijn favoriete onderdeel van de inspectie, en dat geldt denk ik voor beide partijen. Administratie is zeer belangrijk voor de aantoonbaarheid, maar de eerste boer die daar warm voor loopt moet ik nog tegenkomen.

Tijdens mijn sollicitatiegesprekken is mij op het hart gedrukt dat ik mij wel moest realiseren dat ik in de rol van inspecteur aan het werk zou gaan: “Je komt geen koekjes uitdelen”. Uiteraard klopt dat, en er ontstaan natuurlijk wel eens vervelende momenten wanneer iets fout is gegaan. Dat kan vooral lastig zijn wanneer iemand zich tot dusver niet realiseerde dat een bepaalde situatie niet voldeed. Zo kom ik nu aan het begin van het weideseizoen veel tegen dat melkveehouders denken aan de weidegang eisen te voldoen, terwijl jongvee en droge koeien nog op stal staan. Het kan voor de boer dan best moeilijk zijn om tot een praktische oplossing te komen om wél aan de regelgeving te voldoen: alle dieren moeten naar buiten kunnen zodra de bodem dat toelaat. Gelukkig zijn de meeste boeren aardig creatief, zo zag ik laatst nog een prachtig geïmproviseerde jongvee uitloop onder een permanent open roldeur door, top.
Zelf ervaar ik het merendeel van de inspecties als heel positief, en ik hoop uiteraard dat dit voor de geregistreerde niet anders is. Een warm welkom is het in ieder geval elke dag opnieuw, maar dan op de boerderij!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle