Skal Biocontrole
Skal Biocontrole
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 2
Skal Biocontrole 3
Skal Biocontrole 3

De balans tussen vertrouwen en controle

Margreet van Brakel, Directeur - 18 May 2017

Margreet van Brakel

In mijn gesprekken met de biologische sector valt mij altijd op dat de intrinsieke motivatie van de bedrijven om biologisch te produceren groot is. Dit geldt zowel voor de nieuwkomers in de sector als voor de bedrijven van het eerste uur.
Toezichthouders spreken dan over ‘een positieve nalevingsattitude’ die bijdraagt aan spontane naleving van de regels.

Voor een toezichthouder is ‘aantoonbaarheid’ echter essentieel. Voor onze inspecteurs betekent dit dat een product pas biologisch is als het ‘aantoonbaar’ biologisch is. Wij vertrouwen een bedrijf niet zomaar op de blauwe ogen, veel moet worden vastgelegd en getoond kunnen worden als bewijs. Betekent dat nou ook dat er bij ons alleen maar wantrouwende mensen werken of dat wij de biologische sector wantrouwen? Nee hoor, absoluut niet.
Onze controle is geen teken van wantrouwen, maar vormt de basis voor vertrouwen. Gefundeerd vertrouwen, dat is waar het om gaat. Onze inspecties tonen aan dat biologische bedrijven doorgaans goed te vertrouwen zijn. Dat de biologische producten voldoen aan de bio-wetgeving. De bio-wetgeving is ontwikkeld voor het publiek, voor de consument die een natuurlijk product wil kunnen kopen. De consument, daar draait het om.

Als toezichthouder willen we bijdragen aan het consumentenvertrouwen in biologische producten. Via toezicht bijdragen aan het consumentenvertrouwen is best ingewikkeld. Constateren we immers veel afwijkingen dan kan dat het vertrouwen schaden,  vinden we er weinig dan roept dat wantrouwen op in ons toezicht. Zo balanceren we tussen vertrouwen en wantrouwen, tussen intrinsieke motivatie en externe aantoonbaarheid.
Ons streven is om transparant te zijn over ons toezicht, ook daar waar we bijvoorbeeld bedrijven moeten decertificeren. Dat we sancties opleggen laat zien dat de controle op de biologische sector streng is. En dat wij streng zijn en onze sancties zwaar, zorgt weer voor een betere naleving van de regels.

Dus ondanks de hoge motivatie van biologische bedrijven blijven wij streng, daar kunt u op vertrouwen!