Mobile menu trigger

Communicatiemedewerker mee op inspectie?!

image

Onlangs mocht ik mee op inspectiebezoek met mijn collega, landbouwsinspecteur Rosan de Groot. Op haar programma stond een jaarlijkse basisinspectie bij een gecombineerd landbouwbedrijf in het Westland. Super leuk natuurlijk, maar waarom zou ik mee gaan? Sinds november 2019 werk ik bij Skal als communicatiemedewerker Maar: waarom moet een communicatiemedewerker mee naar buiten?

Risico-inventarisatie en meer

Als Rosan en ik binnen komen bij de ondernemer, zien we al allerlei mappen op tafel liggen. Deze mappen komen aan de orde als het gaat om overleggen van de diverse bio-certificaten, inkoopbonnen en pakbonnen. De inspectie start met vragen die horen bij een risico-inventarisatie. Dit is een screening om te bepalen hoe risicovol het bedrijf is als het gaat om biologisch produceren van landbouwproducten, hoe zijn de processen geregeld? Vragen die hier gesteld worden: ‘Zijn er vorig jaar incidenten geweest? Is er bijvoorbeeld verkeerd zaad geleverd? Of is er sprake van drift van gewasbeschermingsmiddelen van de buurman?’ Ook via de computer onderzoekt Rosan allerlei data, zo raadpleegt ze bijvoorbeeld de website van RVO en de GD. De ondernemer heeft het allemaal goed voor elkaar, er worden geen afwijkingen geconstateerd.

Is alles in orde buiten?

Als alle administratie is bekeken en beoordeeld gaan we naar buiten. Want hoe staan de koeien er bij deze winter? Voor iedere koe voldoende plek in de stal, ligt er strooisel is er genoeg licht? Dus de laarzen aan en op pad. We bezoeken de koeien, zien de vaarzen staan en de kalfjes. Ook het land wordt geïnspecteerd: hoe is de afscheiding met de buurman? Ligt er niets vreemds op het land? Ik zie Rosan naar het ingekuilde ruwvoer kijken en aan pluk gedroogd ruwvoer snuffelen en de samenstelling bekijken. Zijn er kruiden in waar te nemen? Alles is in orde buiten en weer naar terug naar binnen…nadat we de laarzen natuurlijk hebben uitgedaan! Binnen is de boerderijwinkel aan de beurt voor een inspectieronde. Is alles goed gelabeld als het biologisch is? En de gangbare producten zijn die te onderscheiden? Ook de ruimte waar de kaas wordt gemaakt, ligt onder de loep.

Kortom een uitgebreide inspectie. Na het doornemen van de vragenlijst en de rondgang maakt Rosan een eindrapport op. Een tweede persoon beoordeelt dit rapport ook nog op kantoor. Is alles dan akkoord bevonden, dan krijgt dit bedrijf weer voor een jaar haar biologische certificaat.

Inspectie? Eén en al communicatie!

Om goed te communiceren met de verschillende doelgroepen van Skal, is weten wat er speelt en hoe het ‘buiten’ in elkaar zit essentieel. Want spreek je wel de juiste taal? Zetten we wel de juiste communicatiemiddelen in?

Aan het einde van deze inspectie kan ik zeggen dat een inspectie behoorlijk intensief is. Zowel de werkzaamheden van de inspecteur als die van de ondernemer omvatten veel communicatiestappen. En passant gaven de ondernemers nog een tip mee voor toeleveranciers: ‘Geef uw klanten via Mijn.Skal.nl toegang tot uw nieuwe biologische certificaat. Dan kan een onderneming eenvoudig en vlot zijn administratie op orde houden. Scheelt tijd voor beiden…oftewel win-win voor beiden!’ Mooi om te horen dat ze meedenken én dat ze erg blij zijn met Mijn.Skal.nl, deze voldoet dus aan hun behoefte. Tussendoor heb ik veel vragen kunnen stellen over hoe ze het liefste communiceren met het kantoor van Skal, wat ze van de website vinden en welke tips ze voor Skal hebben. Ook dat kun je mooi meepakken als je meegaat op inspectiebezoek. Want communicatie is blijven ontwikkelen en het kan altijd beter, vlotter en innovatiever! Oftewel, meegaan naar buiten, maakt je scherp!

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle