Uitgangsmateriaal
Uitgangsmateriaal

Biologisch uitgangsmateriaal

U moet biologisch uitgangsmateriaal gebruiken. Of dit beschikbaar is kunt u nagaan op de databank van NAKtuinbouw: www.biodatabase.nl.

Wat zijn de voorwaarden voor vermeerdering voor de biologische teelt?
Zaaizaad of vegatief teeltmateriaal (bijvoorbeeld pootgoed, stekken en enten) voor de biologische teelt produceert u altijd in biologische grond. Het zaad of het pootgoed waaruit de moederplant of uitgangsplant groeit mag gangbaar, niet ontsmet zijn. U hoeft hiervoor geen ontheffing aan te vragen.

Nieuwe Nationale Annex voor biologisch uitgangsmateriaal
Sinds 1 januari 2018 is de nieuwe Nationale Annex van kracht. Dat is de lijst met (sub) gewassen waarvoor geen ontheffing mogelijk is voor het gebruik van gangbaar zaad of vegetatief uitgangsmateriaal. Mocht een bepaald gewas/ras niet biologisch beschikbaar zijn en het gewas staan niet op categorie II van de Annex, kunt u ontheffing aanvragen voor het gebruik van gangbaar niet-ontsmet uitgangsmateriaal. U kunt ontheffing aanvragen via ons klantengebied. U moet hiervoor inloggen met uw gegevens en kunt dan online ontheffing aanvragen.
Op het gebied van vegetatief uitgangsmateriaal is er onder andere nieuw aanbod van biologische perenbomen. Dit betekent voor biologische perentelers dat ze voortaan een ontheffing nodig hebben voor het gebruik van gangbaar uitgangsmateriaal. Daarnaast moeten ze, net als biologische appeltelers, hun uitgangsmateriaal anderhalf jaar voor de aanplant gaan bestellen. Hierdoor weten de producenten van biologische fruitbomen tijdig hoeveel bomen ze moeten opkweken. Het jaar 2018 geldt voor de perentelers als overgangsjaar. Dat wil zeggen dat perentelers vóór 1 juli 2018 de bomen moeten bestellen die ze eind 2018/begin 2019 willen planten, evenals de bomen die ze eind 2019/begin 2020 willen planten.

De Nationale Annex
Op de databank vindt u de indeling van gewassen in 3 categorieën, de nationale annex: 

  • Categorie 1: gewassen die hierin vallen zijn biologisch beschikbaar en moet u altijd biologisch gebruiken.
  • Categorie 2: van deze gewassen zijn niet alle rassen biologisch beschikbaar, voor de niet beschikbare rassen kunt u ontheffing aanvragen
  • Categorie 3: voor deze gewassen geldt een algemene ontheffing. Van deze gewassen is geen biologisch uitgangsmateriaal beschikbaar.

U moet altijd een door ons goedgekeurde ontheffing hebben voor gewassen van categorie 2 voordat u gaat zaaien of poten. Het gangbare uitgangsmateriaal mag nooit ontsmet (behandeld met gewasbeschermingsmiddelen) zijn. Plantgoed (jonge planten opgekweekt uit zaaizaad) moet altijd biologisch zijn.

Uitgangsmateriaal met een geldige ontheffing geplant in biologische grond heeft geen omschakeltermijn. Dit materiaal wordt aan het begin van de teelt in de grond gestopt om er aan het eind van de teelt een eindproduct vanaf te halen. Er vindt dus altijd een teeltperiode plaats voordat een biologisch product is verkregen.